Dieta zalecana w trakcie wybielania
W trakcie procesu wybielania zalecana jest BIAŁA DIETA, której głównym założeniem jest unikanie pokarmów oraz napojów powodujących przebarwienia.
Podczas wybielania szkliwo jest częściowo odwodnione i szczególnie narażone na ponowne wchłonięcie barwników.
1. Produkty zalecane w „białej diecie”:
- nabiał: sery twarogowe, jogurty naturalne, mleko;
- napoje: woda i mleko, po kilku dniach kawa z mlekiem pita przez słomkę;
- mięso drobiowe, ryby i owoce morza (UWAGA na przyprawy);
- ryż, kasza, makaron oraz produkty zbożowe, np. białe pieczywo;
- owoce: banan, melon, owoce bez skórki: jabłko i gruszka;
- warzywa: biała rzodkiew, biała fasola, kalarepa oraz warzywa bez skórki: ziemniaki, cukinia, bakłażan, ogórek.
2. Produkty, których należy unikać:
- napoje: kawa, herbata, czerwone wino, coca-cola);
- owoce (oraz soki z nich): jagody, wiśnie, żurawina, borówki;
- warzywa (oraz soki z nich): marchew, pomidory, papryka, buraki, kukurydza, czerwona papryka;
- przyprawy: curry, papryka, chilli, cynamon, kurkuma;
- produkty zawierające kakao;
- ciemne sosy;
- ciemne zupy.
Niewskazane jest palenie papierosów.