Dieta zalecana w trakcie wybielania

W trakcie procesu wybielania zalecana jest BIAŁA DIETA, której głównym założeniem jest unikanie pokarmów oraz napojów powodujących przebarwienia. 

Podczas wybielania szkliwo jest częściowo odwodnione i szczególnie narażone na ponowne wchłonięcie barwników.

1. Produkty zalecane w „białej diecie”:

  • nabiał: sery twarogowe, jogurty naturalne, mleko;
  • napoje: woda i mleko, po kilku dniach kawa z mlekiem pita przez słomkę;
  • mięso drobiowe, ryby i owoce morza (UWAGA na przyprawy);
  • ryż, kasza, makaron oraz produkty zbożowe, np. białe pieczywo;
  • owoce: banan, melon, owoce bez skórki: jabłko i gruszka;
  • warzywa: biała rzodkiew, biała fasola, kalarepa oraz warzywa bez skórki: ziemniaki, cukinia, bakłażan, ogórek.

2. Produkty, których należy unikać:

  • napoje: kawa, herbata, czerwone wino, coca-cola);
  • owoce (oraz soki z nich): jagody, wiśnie, żurawina, borówki;
  • warzywa (oraz soki z nich): marchew, pomidory, papryka, buraki, kukurydza, czerwona papryka;
  • przyprawy: curry, papryka, chilli, cynamon, kurkuma;
  • produkty zawierające kakao;
  • ciemne sosy;
  • ciemne zupy.

Niewskazane jest palenie papierosów.

Dołącz do nas już dzisiaj!